vrijdag 20 augustus 2010

Bill Millin overleden


De Schot William "Bill" Millin werd op 14 juli 1922, als zoon van een politieagent, geboren in het district Sandyhills in de Schotse stad Glasgow. Op 17 augustus 2010 overleed hij in het Torbay Hospital in Devon, South West England – intussen wereldberoemd geworden onder de bijnaam Piper Bill, a.k.a. 'The Mad Piper'.

De toen 21-jarige Bill was tijdens de geallieerde landingen van D-Day op Sword Beach in Normandië de doedelzakspeler van Lord Lovat die rustig een deuntje doedelde tijdens de landing.

Rond 8u40 landden Lovat en Piper Bill in de eerste landingsboot van de tweede wave in sector Queen op Sword Beach. Ongewapend en gekleed in de traditionele kilt sprong Lord Lovat’s doedelzakblazer uit de landingsboot, plonsde tot zijn oksels in het water en waadde door de koude branding.

Terwijl Millin met de doedelzak boven zijn hoofd door de golven het strand bereikte, schreeuwde Lovat hem toe wat voor hen te spelen: "Would you mind giving us a tune?". Tot zijn middel in het water, begon Millin ‘Highland Laddie’ te spelen. Zonder zich om de om hem heen ontploffende mortiergranaten en het machinegeweervuur te bekommeren, liep hij krachtig blazend viermaal over het strand heen en weer.
Terwijl veel kameraden om hem heen één voor één werden neergemaaid, bleef hij spelen, de Duitsers schoten niet op hem omdat ze dachten dat hij gek was, vandaar de bijnaam 'The Mad Piper’.

Doedelzakspelers waren door de Britse strijdkrachten bij veldslagen verboden omdat er al zoveel waren omgekomen omdat ze het vuur van sluipschutters aantrokken, Lovat negeerde dat verbod echter en later zij Bill: “When you're young, you do things you wouldn't dream of doing when you're older. I enjoyed playing the pipes, but I didn't notice I was being shot at.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten