maandag 16 augustus 2010

Tinnitus

Met deze wil ik toch even jullie aandacht vestigen op een van onze organen waar we niet direct bij “stil”staan, maar waar we eerst aan denken als er iets mis mee is, namelijk het gehoororgaan.

Ikzelf heb al een 14 tal jaren last van oorsuizen, dit is enkele weken geleden overgegaan op fluiten, bij nazicht bleek dit geluid een frequentie te hebben van +/-8000 Hz aan een volume van 75 dB, dus een flinke fluitketel die tussen de oren staat over te koken. Deze Tinnitus zoals dat heet kreeg ik niet van naar de vliegtuigen te gaan kijken, maar van het gebruik van een boormachine zonder gehoorbescherming.

De naam Tinnitus doet menigeen denken aan één of ander verkoudheidje of andere ziekte die na een paar dagen over is, wel, helaas is dat NIET zo, eens je het hebt gaat het niet meer weg, en het is niet te vergelijken met het soms voorkomen van een licht suizen in het oor dat na enkele minuten over gaat, het is er en het blijft er, elk uur van de dag en elke dag van de week, week in week uit! Je moet ook niet denken bij oorsuizen aan het geluid van wind door het riet of de bomen, denk aan een fluitketel die dag en nacht staat te koken. De gevolgen van tinnitus lijken een patiënt in sommige gevallen uiteindelijk tot zelfmoord te kunnen drijven; deels doordat het gevoel van onmacht over het continue suizen een verlammend en sterk deprimerend invloed heeft.

Lees meer

1 opmerking:

  1. Overal is er lawaai te veel. Het lijkt er op of de mensen geen stilte meer verdragen.

    BeantwoordenVerwijderen